Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

Każdy chętnie będzie wypijał sok, który jest źródłem witamin oraz minerałów. Kupowane w sklepach soki jednak będą miały mało wspólnego z prawdziwym sokiem z owoców. Mamy soki dosłodzone, rozwodnione i najczęściej wykonywane z zagęszczonego soku owocowego. Dlatego jak załatwić sobie pełnowartościowy sok? To proste – należy sobie go przygotować samemu. To najlepsze i najłatwiejsze wyjście. Jak wybierać owoce i warzywa na sok? Jeśli będziemy przygotowywali sok samemu, ale wybierzemy do tego produkty marnej jakości to nic z tego nie będzie. Dobrze będzie wybierać jakieś owoce z pewnego źródła. Kupując w marketach nie wybierajmy produktów, które są sprzedawane luzem nie takie paczkowane. Wtedy na pewno łatwiej nam będzie wybrać dobre produkty. Oczywiście jednak lepiej będzie kupować owoce bezpośrednio u producenta na jakimś sprawdzonym targu. Wybierając owoce przede wszystkim kierujmy się w stronę tych, na które obecnie mamy czas. Unikamy oczywiście owoców już obitych czy ze znakami pleśni, ponieważ to zepsuje nam smak soku.

Sok z wyciskarki.  Wyciskarka do owoców będzie miażdżyć komórki owocu albo warzywa aby pozyskać z niego sok. W sklepach mamy różne propozycje urządzeń z jednym albo dwoma ślimakami. Jednoślimakowe wyciskarki łatwiej czyścić, ale charakteryzują się mniejszą wydajnością. Sok jaki uda się uzyskać z wyciskarki będzie gęsty, mętny i nie będzie tam piany. Ale dzięki temu mamy większą ilość witamin, ponieważ nie dochodzi do utleniania i wszystkie witaminy się tam utrzymują. Dzięki temu, że surowiec nie będzie nagrzewany strata witamin jest minimalna. Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że wyciskarka pracuje dłużej do pozyskania soku niż sokowirówka.

W przypadku sokowirówki mamy nie miażdżenie ale rozcinanie owoców przy pomocy ostrzy, które wirują. Potem sok jest pozyskiwany dzięki sile odśrodkowej i przez sitko dostaje się do pojemnika. W wyniku ścinania i wirowania dochodzi do napowietrzenia, zwiększa się również temperatura i przez to dochodzi do utraty cennych składników, które w soku się znajdują. Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że sok z wyciskarki będzie mniej klarowny niż ten z sokowirówki, która pracuje szybko i z dużą mocą. Sokowirówka nie da jednak możliwości wyciskania soków z traw, pszenicy czy owoców jagody. Jednocześnie dłużej będzie się ją czyściło niż wyciskarkę.

Zatem który sok wybrać? Ostateczny wybór zależy tak naprawdę od wielu czynników. Każdy musi się zastanowić jaki sok lubi czy bardziej klarowny czy ten gęsty oraz jak często będzie z urządzenia korzystał. Ważne będzie także zastanowienie się nad tym jak bardzo zależy nam na składnikach odżywczych w soku. Jeśli wolimy pełnowartościowy sok to na pewno warto wybrać wyciskarkę, jeśli zależy nam raczej na szybkości przygotowania to pewnie lepiej sprawdzi się sokowirówka. Każdy musi sam podjąć decyzję, tak by wybrać urządzenie, które będzie w jego opinii doskonałe i zawsze pozwoli na przygotowanie smacznego soku.

ul. Piątkowa 12 32-969 Kraków

500-450-698

kontakt@badzkompetentny.pl